MEST PRISVÄRD
25 Maj, 2011

Prisvärd!

Roksan Caspian M2

– utvecklad trotjänare

Originalet har faktiskt hängt med från 1995 och togs fram till firmans 10-årsjubileum. Vi talar förstås om lilla Roksan Caspian som 2004 utvecklades till Caspian M och nu fått ytterligare en förädling till  M2-status. Caspian ligger pris- och prestandamässigt över serien Kandy och innefattar numera såväl CD, försteg som stereo- och monoslutsteg men också högtalare – och förstås också en integrerad förstärkare. Mer än firmans magnifika skivspelare var det de ursprungliga Caspian-modellerna, och då särskilt den integrerade Caspian-förstärkaren som gjorde att Roksan blev känt också för en bredare skara hifi-entusiaster.

Vi har redan berömt den snärtiga föregångaren, 80-wattaren Caspian M (se H&M nr 6/09), och även om modellerna är på pricken lika, så när som på M2:ans kromade rattar, så är den nya förstärkaren en helt annan apparat. Förutom komponent- och kretstekniska förbättringar så är den verkligt stora skillnaden att Caspian M2 har en helt ny, betydligt mer sofistikerad, balanserad förstegsdel. För att kunna utnyttja det fullt ut har den dessutom en separat, stabiliserad nätdel med egen transformator (60W). Och även om inte effektstyrkan gått upp, vilket annars brukar vara vanligt i och med förstärkarförbättringar, så har man förbättrat kylningen genom att helt sonika sätta in en liten, helt ljudlös fläkt.

 

 

Har förbättringarna gett resultat? Skojar ni! Vi kan säga det med en gång: Det här är en sådan där oemotståndlig produkt som tar lyssnaren med storm! Det sprudlar och spritter verkligen om Roksan på ett sätt som får de flesta andra apparater att verka trötta och avslagna. Här finns ett driv och ett klipp i ljudet som verkligen kan engagera och utan att förstärkaren slår över till att bli hård eller skrällig.

Musiken drivs på fint, inte minst i basen som är både snärtig och välartikulerad även om Roksan är lite slankare, utan det där storstilade greppet i djupbasen som vissa av de övriga, läs större förstärkarna som exempelvis Bladelius och ATC.

Men det och den något krympta ljudbilden spelar mindre roll då förstärkaren har så spänstig dynamik och stimulerande energi att du bara vill fortsätta spela musik. En förstärkare som det är mycket svårt att motstå och som dessutom går att vrida ännu lite mer auktoritet och luftigare stereokänsla ur om du driver den balanserat.

 

 

Omdöme

Ljud 9

Funktion 6

Byggkvalitet 7

Prisvärdhet 10

 
TACK, TACK & TACK igen HiFi & Musik! Eller som kunderna/musikälskarna säger "Det här måste vara den bästa förstärkaren upp till en bra bit över 20-tusen kronor".

Kent & Co

Publicerad av: Kent Melin
Kategori: Förstärkare