Låna aldrig hem ...
23 Juni, 2015

Låna aldrig hem ...

 

Tja vad ska man säga? Låna aldrig hem någonting från Kent om du inte vet att du kan leva med besvikelsen av att lämna tillbaka dem. Eftersom jag hade ont om tid tänkte jag lite snabbt testa Pulse Mini-X högtalarkablarna för att komma igång då jag trodde att det skulle kunna ta en stund att byta fram och tillbaka för att vara säker på att höra och uppleva skillnaden mellan kablarna.  Så ut med Linn kablarna och in med Vertere och med vässade öron uppmärksamt notera effekten. Wham-bam-thank-you-mam, det var som att vrida upp dimmern, dra upp rullgardinen, revax-ör, ställa in skärpan på kameran, svartvit- till färg-tv, Star gin mot Tanqueray 10 och så vidare. Varje stämma blev tydligare och mer koncentrerad i ljudbilden samtidigt som värmen var oförändrad. Det var kort sagt en omedelbar och mycket tydlig förbättring så Linnkablarna förpassades omedelbart till källaren. Eftersom detta skedde på ca 15 minuter tänkte jag att man kanske skulle test Pulse-B mellan RIAA och förstärkaren i förväntan att det förmodligen inte spelar någon större roll då hela kedjan från tonarm till förstärkare borde uppgraderas samtidigt. Tänk vad fel man kan ha.

Nu möblerades hela ljudbilden om …… hoppsan jag kopplade höger till vänster. När jag kopplat rätt kvarstår effekten av en mycket bredare och tydligare staging av ljudbilden. Detta är samma effekt jag fick när jag bytte till Pulse B till CD spelaren men kanske ännu tydligare. Wow jag blir genast sugen på att spela igenom alla mina vinyler igen bara för att höra hur de låter med dessa kablar men först ska jag byta ut C mot B på skivspelaren och jag är lätt skeptisk till att effekten kommer att bli särskilt stor. Fortsättning följer …………

Peter

 

Jag lyckades byta till plus B tonarms kabel men jag är alltid lite oroliga jag ska påverka vinklar och sådant på tonarmen genom att man måste fästa kabeln i chassiet. Det kanske är en överdriven oro då det ser bra ut efter att allt kommit på plats. Ljudet upplever jag som ännu mer tydligt dvs instrumenten är bättre separerade och att staging är ytterligare lite mer uttalad. Samtidigt förstärks även sådant som man kanske inte vill ha med vad det gäller kvaliteten på vinylen. Nu lyssnade jag på sida 2 på Abbey Road och jag vet att mitt 46 år gamla ex inte är mint men det brukar spela bra. Jag upplevde också att övre diskanten kom fram lite mer vilket gör ljudet känsligare för essen ”S” i sången, du vet när de spricker lite och låter hårdare. Detta kan dock vara en effekt av att allt har blivit mer avslöjande. Nu har jag inte haft tid att testlyssna riktigt noggrant för att det varit så mycket evenemang på kvällarna så först på söndag kommer jag att kunna gå till botten med det här.

Hälsningar

Peter

 

Jag var ute och spelade i lördags så mina öron var väl i toppform när jag lyssnade igår. Allting låter bättre, renare, större och mer analytiskt. Men det verkar som att ljudet har blivit känsligare för kvalitén på plattorna. Fräscha och väl masterade skivor låter fantastiskt medan sämre pressade ger att S-ljud slår igenom på ett fult sätt och att  knaster och brus slår igenom hårdare. Eventuellt är är tonarmskabeln för "bra" för Adikt eller nålen för sliten och tar fram för mycket av de höga frekvenserna eller så avslöjas någon annan svaghet i systemet. RIAA? högtalare?

Det skulle vara intressant att byta tillbaka till C på tonarmen för att jämföra men det är rätt jobbigt. Klart är att jag vill köpa kablarna men jag är lite konfunderad över diskanteffekten.

Vilka kablar behöver du få tillbaka? Och vad blir priset?

Hälsningar

Peter

 

Och så Kents tillägg/svar.

Ju bättre kabel desto mera hör man av det som man vill höra och även det som man inte vill höra.

Det är aldrig fel att ha en bättre kabel. Det vill säga om man vill hör mera.

Jag kanske återkommer med lite fler kommentarer fast egentligen så känns det rätt onödigt. Du har ju redan allt klart för dig Peter.

Tack tack Peter för de fina raderna och en fortsatt skön sommar

Kent

 

Publicerad av: Kent Melin
Kategori: Upplevelser